Én már olvastam...

Mr. Malcolm’s list - Avagy Jane Austen Hollywoodba vágyik

2021. február 03. 22:40 - Énnemblogolok

A fenti alcím eredetileg nem tartozik Suzanne Allain könyvéhez, csak az én rosszindulatom terméke, de egész jó összefoglalója a könyvnek.

Miről szól? Anglia, 1818. Julia Thistlewaite gazdag, elkényeztetett hisztérika, aki úgy dönt, hogy férjhez megy Jeremy Malcolm-hoz, a görög félistenhez, minden angol nő álmához. Julia csak azzal nem számol, hogy a kérdésbe a férfinak is van beleszólása, és neki nagyon nem tetszett meg a lány.

Mint kiderül, a kőgazdag Mr. Malcolm - aki egy gróf kisebbik fia - ahelyett, hogy normális ember módjára egyszerűen csak ignorálná azokat a nőket, akik nem jönnek be neki, összeállított egy listát elvárásairól és megfogadta, hogy csak azt a nőt veszi el, aki a listán szereplő minden pontnak megfelel.

Julia persze tudomást szerez a listáról, meg arról is, hogy ő maga többek között azon bukott el, hogy túl sokat rebegtette a szempilláit. Ezen nem kicsit kiakadva meghívja (értsd: magához rendeli) Londonba régi iskolatársát Selina Daltont, aki egy lelkész lánya, és mivel pénze nincs, egy idős dáma társalkodónőjeként kezdett el dolgozni, remélve hogy az előkelő társaságban talál magának férjet. Mivel Selina nem a 70+ kategóriában keresi álmai szőke hercegét, pártfogója halála után pont kapóra jön Julia meghívása, mert épp azon elmélkedett, hogy milyen jó lenne Londonba menni, mert ott sok a gazdag férjjelölt.

Érkezése után Julia rögtön beavatja Selinát nagy tervébe, miszerint magába kell bolondítania Mr. Malcolmot, és ha ez megvolt, ki kell kosarazni. Selina tessék-lássék ódzkodik, de Julia egyértelművé teszi, hogy ha nem tetszik, lehet hazamenni, a lány pedig pedig tudja, hogy egy vidéki paplakból nem lenne könnyű gazdag férjet fogni. 

Némi hazugságot és manipulációt követően Mr. Malcolm a listáján szereplő pontok mentén vizsgáztatva Selinát végül beleszeret a lányba, aki - főleg miután megtekintette a férfi hatalmas birtokát - maga is olthatatlan szerelemre gerjed. (Elizabeth Bennett és Pemberley rémlik valakinek?) Juliának, aki továbbra sem mondott le arról, hogy megalázza a férfit a lista meg a mellőzés miatt, ez nyilván nem tetszik, így egy elkeseredett és ostoba jelent közben mindenkinek elmondja, hogy Selina hogyan került a képbe.

Ezek után Mr. Malcolm nyilván nem óhajtja egyik nőt sem elvenni, de ekkor hirtelen mindenki hátraarcot csinál és nekiáll összeboronálni a két embert. További félreértések, sértődések és fájdalmasan erőltetett, a kor társadalmi szokásaihoz és elvárásaihoz semmilyen formában nem illő közjátékok után (majdnem) minden szereplő megtalálja a párját.

Vélemény: Hát, a leírásból szerintem kiderült. A Mr. Malcolm’s list-ről (bocs, magyar kiadást nem találtam, így maradok az eredeti címnél) az első oldaltól kezdve üvölt, hogy Jane Austen koppintás. Ettől persze még akár lehetett volna élvezetes, de végig olyan érzésem volt, mintha eleve azzal a szándékkal írták volna, hogy abból film legyen (és elvileg lesz is), viszont emiatt könyv-élménynek nem volt túl jó. Az alapötlet önmagában nem rossz, bár eredetiséget csak nyomokban tartalmaz, nekem főleg a Büszkeség és balítélet fordulatai és az Értelem és érzelem egyes szereplői jutottak eszembe.

A karakterek - akik kezdetben nagyon jól voltak kitalálva - a könyv felétől teljesen magukból kivetkőzve viselkednek. Ezt még akár karakterfejlődésként is lehetne értelmezni, ha nem lenne mindez annyira fájdalmasan erőltetett és természetellenes.

(Spoiler!) Julia szándékosan tönkreteszi Selina kapcsolatát, majd szó szerint percekkel később sírva könyörög addig lenézett „barátnőjének”, hogy bocsásson meg, sőt immár azért kezd hazudozni, hogy Selina és Malcolm összejöjjenek. Közös ismerősük két napja még lazán lecsapott volna Selinára, mikor azonban kiderül, hogy Malcolm megharagudott a lányra, őszintén segít a nőnek visszaszerezni álmai férfiját, mert abban a két napban veszettül beleszeretett a másik nőbe, Juliába - ez is mennyire valószínű…

Na és a főszereplők, Mr. Malcolm - akit a könyv borítója az új Mr. Darcyként hivatkozik - megsértődik és áldozatnak érzi magát, feledve azt az apróságot, hogy a listájával eleve abból indult ki, hogy minden nő hozományvadász és csak őt akarja. A könyv végén persze egy szintén valószínűtlen párbeszéd formában olvasható pszichológiai okfejtésnek hála azt is megtudjuk, hogy Mr. Malcolm valójában nem beképzelt és bunkó, hanem sebezhető és önbizalomhiányos.

Nem jobb Selina sem, aki bármikor megtehette volna, hogy őszintén elmond mindent, vagy legalábbis abbahagyja a játszadozást, ehelyett a lista létéről tudva minden „belső infót” felhasznált, hogy tökéletesnek tűnjön az év partijaként aposztrofált férfi számára. Mindezek után meglepődik, mikor kiderül, hogy a férfiak annyira nem díjazzák, ha hülyének nézik őket.

Összefoglalva: fárasztó, erőltetett, hiteltelen. A filmet mindenesetre megnézem, megfelelő humorral és egy jó rendezővel lehet, hogy többet ki tudnak hozni a történetből, mint maga a könyv.

Kiknek ajánlom? Burokban élő, álmodozó tinilányoknak, akik szeretnének sokat és nagyot csalódni emberi kapcsolataikban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enmarolvastam.blog.hu/api/trackback/id/tr116415242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása