Én már olvastam...

Elli H. Radinger - A farkasok bölcsessége - Mire taníthatnak bennünket a vadon lakói?

2021. április 04. 21:14 - Énnemblogolok

Miről szól? A farkasok bölcsessége egy jogászból lett farkasimádó természetvédő meglepően olvasmányos könyve arról, hogy mennyire hasonlít a farkasok és az emberek viselkedése, társadalma és hogy mi mindent tanulhatunk ezektől az állatoktól.

A gyönyörű képekkel (sok sajnos fekete-fehér) teletűzdelt könyv számos önéletrajzi elemet tartalmazva mutatja be a vadonélő farkasokat, lebontva ezzel egy csomó mítoszt és elképzelést, ami az átlagember fejében a farkasokkal kapcsolatban él, mint pl. hogy mindig az alfa eszik  először, a többieknek meg csak a maradék jut.

Megvallom eleinte zavart és úgy gondoltam erősen eltúlzott a könyvben az antropomorfizmus, de a saját kutyáimra (meg egyes húzásaikra) gondolva kezdtem nem csak elhinni, de a képszerű leírásoknak köszönhetően szinte magam előtt látni a történéseket legyen az vadászat vagy harc egy másik falkával. A képszerű leírásoknak köszönhetően nagyon érdekes volt arról olvasni, hogy a farkasok a kutyákhoz - és az emberhez - hasonlóan sajátos jellemvonásokkal és ennek köszönhetően önálló - és egymástól nagyon eltérő - személyiséggel rendelkeznek.

És itt kapcsolódik be az egyszerű farkasmegfigyelésekből származó leírásba a könyv alcíme. Radinger ugyanis nem csak érdekes farkas-sztorikat írt meg egymás után, hanem tematikusan mutatja be a farkasok viselkedését úgy, hogy számos párhuzamot von az emberi természet és viselkedés, illetve a farkasok között. Terítékre kerül számos olyan társas kapcsolat, ami az emberek mindennapjaiban is megjelenik, például a párválasztás, az utódnevelés, a családi összetartás kérdése, az együttműködés jelentősége, az önzés és önzetlenség szerepe a csoporton belül, vezetői képességek stb.

Kinek ajánlom? Bárkinek, akit érdekel a téma, vagy csak nincs ötlete, hogy mit olvasson és újdonságra vágyik.

Magam sem tudom, hogy miért rendeltem meg (azon túl, hogy egy hírlevélben szerepelt), de hogy mi fogott meg a könyvet olvasva azt pontosan tudom: a hitelessége. Nagyon érdekes volt egy olyan ember könyvét olvasni, aki évekig vadonélő farkasok között él és aki nem csak kerítés mögül figyeli a természetes környezetükből kiszakított állatokat.

Nekem különösen a vezetők jellemvonásairól, a vezetésről szóló leírások voltak tanulságosak, mert ezek a sztorik mutatták be leginkább, hogy mennyire összetetten képesek gondolkodni és stratégiát alkotni a farkasok. A könyv stílusa is messze felülmúlta a várakozásaimat, mert igazán olvasmányos volt, látszik, hogy jó szerkesztők dolgoztak rajta. A végén picit talán túltolták a természetvédelmi kérdéseket, de az utolsó 15 oldalt leszámítva csak ajánlani tudom.

Kiadó: Park Könyvkiadó Kft. 2020

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enmarolvastam.blog.hu/api/trackback/id/tr3016490436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása